Szukaj

MOYA

Hitomi Saito, współzałożycielka marki Moya Matcha. Po studiach z biznesu i administracji pomimo oczekiwań, że na dobre włączy się prowadzenie rodzinnej firmy z branży budowlanej, postanowiła podążyć za głosem serca i podjęła naukę w szkole gastronomicznej Tokyo Seika Gakko. Do dalszej nauki w dziedzinie kuchni makrobiotycznej, w znanym na całym świecie Instytucie Kushi, popchnęła ją chęć znalezienia codziennych składników diety sprzyjających utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Swoje umiejętności Hitomi Saito zintegrowała jako wykładowczyni w tokijskiej szkoły kulinarnej ABC Studio jednocześnie pogłębiając wiedzę z ceremonii picia herbaty Urasenke w Yokohamie. Wtedy też zdecydowała, żeby rozwinąć kulinarny horyzont poza Japonię i zdobyć solidne podstawy kuchni europejskiej w Paryżu. Praca w renomowanej Ze Kitchen Galerie położonej w Saint-Germain des Prés pod okiem szefa kuchni, William’a Ledeuil’a, była doskonałym wstępem do dalszych szczebli edukacji.

Hitomi Saito ukończyła następnie słynną szkołę Le Cordon Bleu, kuźnię kulinarnych talentów, której naczelną zasadą jest Art de Vivre – sztuka życia. Strategia łączenia tradycyjnych, czasem kilkusetletnich przepisów z nowoczesnymi smakami i aranżacjami dań, jaką wykłada się w Le Cordon Bleu, bliska jest idei gotowania Saito. Związki rodzinne z Polską, wprowadziły ją natomiast w kolejny mikrokosmos smaków i pozwoliły rozwinąć repertuar własnego atelier o nowe, zupełnie unikatowe zestawienia motywów japońskich, francuskich i słowiańskich. Gotowała m.in. dla amerykańskiego korpusu dyplomatycznego w Paryżu i Karla Lagerfelda.

Od 2013 roku popularyzuje zastosowanie matchy w kuchni europejskiej, w 2015 założyła markę Moya Matcha.


Matcha to bardzo silny antyoksydant

Antyoksydanty odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników, które atakując zdrowe cząsteczki, przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Powstawanie wolnych rodników przyspiesza m.in. długotrwały stres, docierają one do organizmu również wraz ze smażoną czy grillowaną żywnością i z zanieczyszczonego powietrza. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy. Ich działanie powoduje, że czujemy się zdrowsi, a procesy starzenia ulegają spowolnieniu.

Bogate źródło katechin

Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty.

Uspakaja i relaksuje


Od ponad 1000 lat matcha jest używana przez chińskich taoistów i japońskich buddyjskich mnichów Zen jako środek wspomagający utrzymanie spokoju i jasności umysłu, podczas długich godzin medytacji. Dziś wiadomo, że za te neuropsychiczne procesy odpowiada między innymi L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując senności. L-teanina pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny (39 mg na porcję), niż zielona herbata serwowana w torebce.

Poprawia pamięć i koncentrację


Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań. Te dwa związki organiczne, odgrywają zasadniczą rolę w wielu procesach systemu nerwowego takich jak sen, zdolności motywacyjne, zdolność odczuwania przyjemności.

Serotonina pełni rolę neuromediatora, czyli „posłańca” organizmu, który przekazuje informacje między komórkami mózgowymi. Jej odpowiedni poziom, pozwala zasnąć, reguluje ciśnienie krwi. Niedobór serotoniny prowadzi do obniżonego nastroju, duży niedobór do depresji. Dopamina jest głównym neuroprzekaźnikiem z grupy katecholamin wydzielanych w ludzkim mózgu. Według najnowszych badań, dopamina stanowi podstawę procesów motywacyjnych, odpowiada za naszą chęć do działania, uczenia się i poznawania.

Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość


Wojowniczy Samuraje
, pili matchę przed wyprawą jako naturalny środek energetyzujący. Matcha zawiera duże ilości L-teaniny oraz innych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność. Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może się utrzymywać ponad 6 godzin. Mimo zawartości kofeiny w matchy, po jej spożyciu nie pojawiają skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, takie jak nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość. Poczucie przypływu energii, jest stabilniejsze, niż w przypadku stymulacji kawą, bo kofeina rozprowadzana jest we krwi w miarowych dawkach. Nie ma też zagrożenia poczuciem odpływu energii, na które skarżą się konsumenci mocnych kaw. 80 miligramów kofeiny w filiżance matchy, odpowiada 90-150 miligramom w porcji kawy.

Pomaga spalić zbędne kalorie


Zielona herbata matcha przyspiesza metabolizm organizmu powodując 4-krotnie szybsze spalanie tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu diet dostępnych na rynku, matcha to naturalny suplement diety nie powodujący żadnych skutków ubocznych takich jak przyspieszone bicie serca czy podniesione ciśnienie krwi.

Wzmacnia układ immunologiczny


Katechiny zawarte w herbacie matcha, nie tylko wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, mają również właściwości antybiotyczne i wzmacniają nasz układ odpornościowy działając antybakteryjnie i antywirusowo. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza do organizmu znaczne ilości witaminy A i C, potasu, wapnia i żelaza.

Obniża poziom złego cholesterolu


Według badań, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego cholesterolu HDL. Mężczyźni pijący matchę wykazywali o 11% mniejszą zachorowalność na choroby serca niż ci, którzy jej nie pili. (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).

Doskonale oczyszcza


Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, który nadaje liściom intensywny zielony kolor, matcha posiada właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn. Poprzez specjalną metodę produkcji polegającą na zacienianiu krzewów herbacianych trzy tygodnie przed zbiorem, ilość chlorofilu w liściach wzrasta. Dzięki temu prawdziwa matcha z Japonii ma piękny, intensywny zielony kolor.


Przygotowanie zielonej herbaty matcha

Przygotowanie herbaty matcha nie jest trudne, pracochłonne, ani nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest to drobny proszek, który należy dokładnie rozmieszać w wodzie. Do tego celu można użyć zarówno tradycyjnej bambusowej miotełki (chasenu) jak i elektrycznego spieniacza do mleka.

Tradycyjna metoda przygotowywania herbaty matcha
pochodzi z Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu). Do przygotowania napoju potrzebujemy czarki (matchawan), bambusowej trzepaczki (chasen) oraz bambusowej łyżeczki (chashaku). Chociaż tradycyjna japońska ceromnia herbaciana to ponad godzinny rytuał to w domu przygotowanie matchy zajmuje dosłownę chwilę.

*
Wsyp dwie bambusowe łyżeczki lub jedną zwykłą łyżeczkę herbacianą o czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem aż do powstania zielonej gęstej piany. Zajmuje to zazwyczaj niecałe 30 sekund.

Chasen pocierając o dno naczynia rozdrabnia proszek i tworzy zawiesinę dzięki czemu wypijamy całą zawartość liści. Drobinki matchy są tak drobne, że sprawiają wrażenie jakby się w zupełnie rozpuszczały w wodzie.

*Następnie dolej więcej wody w zależności od tego jak mocną lubisz pić herbatę. Chasen wyposażony w dużą ilość elastycznych bambusowych wąsów najłatwiej umożliwi nam uzyskanie tzw. „jaspisowego musu” czyli idealnej warstwy pianki na powierzchni matchy.

Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka
to metoda jeszcze prostsza i nie wymaga posiadania ani czarki ani chasenu. Do zwykłego kubka lub szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, następniej wlej niewielką ilość (100ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy elektrycznego spieniacza do mleka. Następnie dolej kolejną porcję wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200-250ml matchy.

Z matchą jest jak z kawą:
niektórzy wolą ją pić w formie mocno rozcieńczonej, inni znowu preferują mniejszą ilość wody i intensywniejszy smak. Zamiast wody możesz zmieszać matchę z sokiem lub mlekiem (najlepiej sprawdza się migdałowe, orkiszowe i sojowe).

Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno lub dosypać do butelki z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć!


Źródło: https://moyamatcha.com/

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów